Ola: Wykres funkcji kwadratowej f(x) = ax
2 + bx + c jest symetryczny względem prostej x+ 1=0,
a różnica miejsc zerowych wynosi 2. Zbiorem wartości funkcji f jest przedział <-2, +
∞).
a)Oblicz współczynniki a,b,c
b) Wyznacz wszystkie argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartości niewiększe niż 6
Z góry dziękuje za pomoc
oleQ: Witam,
a)
najlepiej zacząć od narysowania przykładowego wykresu. Z podanych danych wiesz, że p=1,
q=-2. Poza tym różnica między m.z. wynosi 2, więc dystans pomiędzy m.z. wynosi 2

A to
znaczy, że odległość miejsc zerowych od osi symetrii wynosi po 1

Stosując wzory
Viete'a/wzory na p, q obliczysz sobie z łatwością a, b, c.
b)
najpierw podstawiasz nierówność do funkcji:
f(x)≤6 ⇔ 2x
2 - 4x
2 - 6 ≤ 0
potem sprowadzasz nierówność do równania:
2x
2 - 4x
2 - 6 = 0
dzielisz stronami przez 2, obliczasz Δ, obliczasz
√Δ, obliczasz x1; x2, rysujesz
parabolę i dalej już wiesz

WYNIKI:
a=2
b=-4
c=0
x∈<0;4>