geo
Adele : W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość H jest o 2 cm krótsza od krawędzi podstawy
a. Pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa wynosi 110 cm2.
a) Oblicz a i H.
b) Zaznacz na rysunku graniastosłupa kąt nachylenia przekątnej graniastosłupa do ściany
bocznej. Oblicz tangens kąta alfa, a następnie oszacuj, do którego z przedziałów: (0st, 30st),
(30st, 45st, (45st, 60st), (60st, 90st) należy alfa.
25 mar 15:56
Beti:

H=a−2 i P
c = 2a
2+4aH = 110
podstawiamy za H i mamy: 2a
2 + 4a(a−2) = 110 − rozwiąż
25 mar 16:02
karolina: 2a⋀2+4a(a−2)=110
14 sty 18:07