Wykonaj działanie
pol: (√48 − 2√27 + √12)(√5 +2− √75)=
25 mar 15:45
pol: proszę niech ktoś powie jak trzeba obliczyć to działanie:(
25 mar 15:50
pol: tutaj też trzeba wymnożyć nawiasy,ale jak to zrobić z liczbami pod pierwiastkiem


:(
25 mar 15:59
a3.: normalnie mnożysz pierwiastki, przykładowo:
√48 * √5 = √240 = 4√15 // czy jak tam sobie wolisz uprościć : D
25 mar 16:28
krystek: √48=√16*3=4√3
√27=√9*3=3√3 itd
25 mar 16:30
krystek: i w pierwszym nawiasie to policz ile otrzymasz!
25 mar 16:33
Eta:
√48= √16*3= 4√3 √27= √9*3= 3√3 √12=√4*3=2√3
√75= √25*3= 5√3
teraz (4√3−2*3√3+2√3)*(√5+2−5√3)=
=0*(√5+2−5√3)= 0
25 mar 16:33
krystek: Eta słoneczko pięknie świeci a my

?
25 mar 16:34
pol: Już wyszło dobrze

dziękuje
25 mar 16:40
Eta:
Witaj
krystek 
( mam kontuzję kolana i muszę siedzieć w domku
25 mar 16:44
krystek: To powrotu do zdrowia− do pełnej sprawności fizycznej , życzę .
25 mar 16:50