RÓWNANIE
Rafał: Rozwiąż równanie
x3 − 7x2 + 2x −14 = 0
25 mar 15:18
Święty: x2(x−7)+2(x−7)=0
(x2+2)(x−7)=0
...
25 mar 15:21
Magda: x2 (x−7) + 2 (x−7) = 0
(x − 7) (x2 +2) = 0
x − 7 = 0 x2 + 2 = 0
x = 7 x2 = −2
nie można wypierwiastkować liczby ujemnej, więc x2 ≠ 0
Odp. x = 7
25 mar 15:23
Rafał: Dzięki
25 mar 15:31
Magda: nie ma za co
25 mar 15:37
firi: x2 = −2
x = 2i lub x= −2i gdzie i=−√1
25 mar 15:40
firi: tfuu... mój błąd, nie patrz na te głupoty
25 mar 15:40
Mateusz:
to ja dorzuce coś
Magda dobrze napisała ale dodałbym nie można policzyc pierwiastka
stopnia parzystego z liczby ujemnej ale np
3√−8=−2 bo −2
3=−8
25 mar 15:44