matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
gosc:
dla jakich wartości parametru k równanie log
4
(x
2
−1)−log
4
(x−4)=log
4
k ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste?
25 mar 15:09
Beti:
x
2
−1
log
4
= log
4
k i D: x
2
−1>0 i x−4>0
x−4
x
2
−1
= k /*(x−4) (x−1)(x+1)>0 i x>4
x−4
x
2
−1 = kx−4k x∊(−∞,−1)u(1,∞) i x>4 x
2
−kx+4k−1 = 0
x∊(4,∞)
warunek, który musi być spełniony: Δ >0
25 mar 15:50
gosc:
dzięki
25 mar 16:04