ostrosłup
Karolcia: Odległość środka podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego od jego krawędzi bocznej jest
równa 6cm., zaś krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 30 stopni . Oblicz
pole powierzchni bocznej ostrosłupa oraz tangens kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny
podstawy
25 mar 14:40
Aga1:
25 mar 14:50
Karolcia: zły rysunek ! różowy kolor ma być pociągnięty do krawędzi bocznej a nie do krawędzi podstawy !
25 mar 15:05
Aga1: Rysunek dobry, tylko nie miałam czasu go opisać.
α=30
0 −−−kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
x=U{a
√2{2}}
d=6cm
β− kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
P
b=2*a*h.
25 mar 15:11
25 mar 15:12