Trygonometria
Deleck: Proszę o pomoc przy zadaniu niżej podanym:
Rozstrzygnij, czy istnieje taki kąt ostry α, dla którego sin α = 2/3 oraz cos α = 3/5
A Tak, istnieje
B Nie istnieje
C Nie da się rozstrzygnąć
D Istnieje, o ile tg α = 2
Jeśli bylibyście uprzejmi dodać obliczenia, byłbym wdzięczny.
25 mar 14:39
ewka: najłatwiejszym sposobem żeby to sprawdzić jest jedynka trygonometryczna

sin
2 + cos
2 = 1 ⇒ (2/3)
2 + (3/5)
2 = 4/9 + 9/25 = 100/225 + 36/225 = 136/225 ≠ 1
25 mar 14:46
Eta:
Z jedynki trygonometrycznej
| | 4 | | 9 | | 181 | |
sin2α+ cos2α=1 ⇒ |
| + |
| = |
| ≠ 1 |
| | 9 | | 25 | | 225 | |
odp B)
25 mar 14:47
ewka: zresztą, skoro jest to zadanie zamknięte wystarczy wiedzieć, że sin= y/r a cos= x/r
5≠3 więc r
1≠r
2
25 mar 14:47