wyznaczanie dziedziny funkcji
Martyna: 1
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3−5x2−2x+10
25 mar 14:28
uu: mianownik różny od zera
25 mar 14:28
uu: x2(x−5) −2(x−5) = (x−5)(x2−2) ≠ 0 ⇒ x≠5 i x≠−√2 i x≠√2
25 mar 14:32
Eta:
x3−5x2−2x+10≠0
x2(x−5)−2(x−5)≠0
(x−5)(x2−2)≠0
(x−5)(x−√2)(x+√2)≠0
Df= R \ {−√2, √2, 5}
25 mar 14:33
Martyna: x3−5x2−2x+10≠0
x2(x−5)+2(x−5)≠0
(x2+2)(x−5)≠0
(x+√2)(x−√2)(x−5)≠0
D= R\{−√2, √2,5}
czy tak powinno być?
25 mar 14:34
Martyna: dziękuje bardzo
25 mar 14:34
uu: dokładnie tak
25 mar 14:35