parametry f.kwadratowej
176x176: Mam problem z pewnym zadaniem:
Dla jakich wartości parametru m (m ∊ R)suma odwrotności pierwiastków równania
x2+(2−3m)x+(2m2−5m−3)=0 jest liczbą dodatnią?
W odpowiedziach są przedziały (−1/2;2/3)∪(3;∞)
25 mar 14:20
176x176: PS
ogólnie to nie wiem skąd te przedziały się pobrały
25 mar 14:21
Baś: Ech...
{Δ≥0 (żeby były pierwiastki)
| | 1 | | 1 | | x1+x2 | | | |
{ |
| + |
| >0 |
| >0 |
| >0 |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | | | |
| | −b | |
czyli ostatecznie: |
| >0 |
| | c | |
Podstaw , wylicz, część wspólna obu warunków.
25 mar 14:24
176x176: tak własnie zrobiłem i wyszło mi z
| | −b | | −2+3m | | 2 | |
|
| −> |
| >0 czyli m> |
| |
| | c | | 2m2−5m−3 | | 3 | |
| | 1 | |
z delty natomiast |
| >0 i 3>0 |
| | 2 | |
tylko nie potrafię tego zsumować
25 mar 14:29
Baś: Czekaj. Jak wyszło Ci z delty?
25 mar 14:30
176x176: 2m
2−5m−3
| | 1 | |
i tutaj wyszło m1= − |
| i m2=3 |
| | 2 | |
czyli z odpowiedziami coś sie zgadza
25 mar 14:33
Baś: z delty wychodzi Ci więc:
| | 1 | |
m∊(−∞, − |
| >∪<3,+∞) [wynika z narysowanej parabolki o a>0, i szukamy tam gdzie ≥0) |
| | 2 | |
25 mar 14:35
Baś: i uwzględniając warunek pierwszy....
ostatecznie byłoby: m∊<3,+
∞)
Aczkolwiek warunek pierwszy jest niemal na 100% źle policzony.
Licz jeszcze raz
25 mar 14:36
176x176:

| | 2 | |
a jak złączyć to m> |
| , aby wyszła suma z tego wszystkiego? |
| | 3 | |
25 mar 14:41
176x176: raczej jest dobrze...bo liczby te same co w odpowiedziach
25 mar 14:41
176x176: bo ztego całego równania delta wychodz 0 a tego mianownika juz jest ok
25 mar 14:42
Baś: Ech...
nie rozumiem ani słowa.
Ale wiesz... , to że masz podobne liczby w odpowiedziach, to nic nie znaczy, bo wynik wychodzi
CI całkiem inny.
| | 1 | | 2 | |
wychodzi: m∊(− |
| , |
| )∪(3,+∞) |
| | 2 | | 3 | |
Lekka różnica jest... , jak mówię, ze jest źle, to jest źle.
25 mar 14:46
176x176: | | −b | |
w takim razie jak obliczyć m należące do tego przedziału z warunku |
| ? |
| | c | |
| | 2 | |
bo mi cały czas wychodzi m> |
| ponieważ chce się pozbyc mianownika |
| | 3 | |
25 mar 14:49
Baś: To jest nierówność wielomianowa.
Tam się "nie pozbywasz", ten mianownik jest cholernie ważny. Zapamiętaj.
25 mar 14:51
176x176: tak myślałem, tylko że wielomiany jeszcze przede mną. I głowię się jak to zrobić
25 mar 14:53
Baś: Więc: nie jesteś w stanie z obecną wiedzą.
Ogólnie.... mnożysz sobie tę całą nierówność * mianownik
2
ten mianownik pojawia CI się w liczniku.
Rozkładasz to wtedy na postać czynnikową.
Korzystasz z takiego wykresiątka pomocniczego, które pozwoli CI określić znak wielomianu. Stąd
wypisujesz przedziały
25 mar 14:55
176x176: Spróbuję tak zrobić. Dzięki wielkie
25 mar 14:57
25 mar 14:58
25 mar 15:05