zad.
ania:

2hej mam takie zadanko :
W trojkącie prostokątnym punkt stycznosci okregu wpisanego w ten trojkąt dzieli
przeciwprostokątną na odcinki dlugosci 5 i 12.Oblicz długosci przyprostokątych tego trójkąta.
wiec tak w odpowiedziach jest ze 8 i 15
a mi wyszlo
√85 i 2
√51
robilam to tak:
5y=12x :12
stworzylam sobie 3 rownania
R
2+5
2=a
2
a
2+b
2=17
2
R
2+12
2=b
2
a i wyszly mi takie wyniki a=
√85 b=2
√51
i jest to zle bo odpowiedzi są wlasnie inne i chcialabym zeby mi ktos je rozwiązał od
początku i dobrze,chyba ze odpowiedzi są złe.