matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz promień
mat:
Pole wynosi 10
√
3
oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie
25 mar 13:52
Eta:
oznacz kąt BAC jako
α
1
P=
*5*8*sinα ⇒ 20sinα=10
√
3
⇒ [C[α]=60
o
2
z tw. cosinusów |BC|
2
= 25+64−2*5*8*cos60
o
=................. = 49 to |BC|=7
|BC|
i teraz 2R=
⇒ R=...........
sinα
a*b*c
lub R=
=.................
4P
25 mar 13:59
mat:
dziękuję
25 mar 14:06