wielomiany
wojtek: reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez dwumian (x+3) jest równa 1 natomiast z dzielenia przez
dwumian (x−1) jest równa 5. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez (x+3)(x−1)
25 mar 13:47
rumpek:
W(x) = Q(x) * P(x) + R(x)
W(x) = Q(x) * P(x) + ax + b (reszta będzie drugiego stopnia)
W(−3) = (x + 3)(x − 1)Q(x) + ax + b = 1
W(1) = (x + 3)(x − 1)Q(x) + ax + b = 5
Rozwiązać ten układ i otrzymamy resztę
25 mar 13:52
Godzio:
Jestem czepialski więc ..., reszta może być
co najwyżej drugiego stopnia
25 mar 13:53
Godzio: I sam się dałem
pierwszego stopnia
25 mar 13:54
rumpek: o pardon

drugiego stopnia byłoby (ax
2 + bx + c)

chochlik
25 mar 14:02