fiza
fiz: Łeb grzechotnika atakującego swą ofiarę moe osiągać przyspieszenie 50m/s2. . Gdyby samochód
mógł osiągnąć takie przyspieszenie, to ile czasu potrzebowal by do osiagniecia 100 km/h
25 mar 13:33
fiz: ok juz wiem
25 mar 13:34
Godzio:
| | km | | 1000 m | | 1000 | | m | | 250 | m | |
100 |
| = 100 * |
| = |
| |
| = |
|
| |
| | h | | 3600 s | | 36 | | s | | 9 | s | |
v = a * t
25 mar 13:35
konrad: 100 km /h=250/9 m/s
a=v/t
50=(250/9)/t
wylicz t
25 mar 13:35
fiz: Wiem juz

ale mam nastepne
25 mar 13:46
fiz: W chwili, gdy zapala się zielone światło, samochód osobowy rusza ze stałym
przyspieszeniem a = 2.2m/s2. W tej samej chwili wyprzedza go ciężarówka jadąca ze
stałą prędkością 9.5m/s. W jakiej odległości od świateł samochód osobowy dogoni
ciężarówkę i jaka będzie wtedy jego prędkość?
25 mar 13:47
Godzio:
| | s | |
v = |
| ⇒ s = v * t (ciężarówka) |
| | t | |
Samochody przejadą ta samą drogę, więc:
| | 1 | | 2v | |
v * t = |
| at2 ⇒ t = |
| |
| | 2 | | a | |
Podstaw dane, v = 9,5
ms, a = 2,2
ms2
25 mar 13:50
fiz: 8,6 pok
25 mar 13:59
fiz: W czasie t=8s prędkość v0=5m/s poruszającego się ciała wzrosła n=5 razy. Oblicz stałe
przyspieszenie ciała, prędkość średnią oraz drogę przebytą przez ciało w tym czasie. Na
wykresie prędkości przedstaw graficznie drogę przebytą przez ciało w czasie t.
25 mar 13:59
fiz: sproboje a potem mozes zmi sprawdzic?
25 mar 13:59
Godzio: Tak
25 mar 14:00
fiz: czyli w 8 sek v=25?
25 mar 14:01
Godzio:
Tak
25 mar 14:02
fiz: a=3.1?
25 mar 14:03
Godzio:
Δv = a * t !
25 mar 14:06
fiz: no i wychodzi a=v/t
25 mar 14:07
fiz: czyli 25/8
25 mar 14:07
Godzio:
Δv to różnica prędkości początkowej i końcowej
25 mar 14:08
fiz: −20?
25 mar 14:09
fiz: a=2.5
25 mar 14:10
Godzio:
No robimy tak, żeby było dodatnie, bo mamy ruch przyspieszony

25 − 5 = 20
25 mar 14:10
Godzio:
Ok,
25 mar 14:10
fiz: tak tak jasne

wyjdzie a=2.5 ale jak wartosc srednia policzyc?
25 mar 14:10
Godzio: Policz drogę
| | s | |
Prędkość średnia to całkowita droga przez całkowity czas, czyli po prostu v = |
| |
| | t | |
25 mar 14:12
Baś: v
k− szybkość końcowa, v
0− początkowa
t
k− czas na końcu, t
k− czas początkowy.
Wzór Godzia się zgadza, aczkolwiek to jest takie uproszczenie dla gimnazjum, tu się zgadziło,
bo zakładamy, że prędkość i czas na początku= 0. Ale warto sobie uświadomić, że tu chodzi o
zmiany czasu i prędkości

wtedy całość staje się bardziej logiczna
25 mar 14:13
fiz: to pewnie nie 10
25 mar 14:13
Godzio:
Prędkość na początku nie jest 0, dlatego napisałem to Δv

@
fiz ok
25 mar 14:16
fiz: s=80?
25 mar 14:20
fiz: Pojazd poruszający się początkowo z prędkością 15m/s hamuje ze stałym opóźnieniem
1,5m/s2. Jaką drogę przebędzie do chwili zatrzymania się?
25 mar 14:21
fiz: s=67.5?
25 mar 14:22
Godzio:
Mi wyszło 75, pokaż obliczenia
25 mar 14:26
fiz: s=80 ?dobrze?
25 mar 14:27
fiz: sorry 75
25 mar 14:27
Godzio:
25 mar 14:28
fiz: Ciało rzucone pionowo do góry powróciło do miejsca wyrzutu po 4s. Jaka była
prędkość początkowa tego ciała i na jaką wysokość wzniosło się to ciało?
25 mar 14:28
fiz: czyli droga to np 3 s do gory i potem 1 s spadek?to trzeba podzielic na przyspieszony i
opozniony czy jak
25 mar 14:29
Godzio:
Tak, ale to nie musi być koniecznie tak jak mówisz, pomyśl chwilę, narysuj sobie zrób
oznaczenia
25 mar 14:30
fiz: nie wiem..
25 mar 14:33
Godzio:
Nic więcej nie ma dane ? Coś mi brakuje
25 mar 14:36
fiz: nie ma
25 mar 14:37
fiz: Spadające swobodnie ciało pokonało w czasie pierwszych dwóch sekund połowę
swojej drogi. Znajdź wysokość, z jakiej spadało to ciało.
moze to
25 mar 14:37
Baś: 2s=80
s=40m −> na tę wysokość się wzniosło
25 mar 14:39
fiz: h=20?
25 mar 14:39
Godzio:
Dobra wiem, zaraz Ci rozpisze
25 mar 14:40
fiz: a to 20 OK?Baś?
25 mar 14:41
Baś:
| | Δv | | 20−V0 | |
g= |
| => 10= |
| => wyszłoby, ze V 0=0  |
| | Δt | | 2 | |
25 mar 14:41
fiz: to ni wiem
25 mar 14:44
fiz: a taknie powinno byc
25 mar 14:46
Baś: Ostatni raz uczyłam się fizyki w gimnazjum. Może być źle, naprawdę

Wyniki się nie zgadzają?
25 mar 14:47
fiz: nie mam wynikow
25 mar 14:47
fiz: Znajdź prędkość początkową, z jaką wyrzucono ciało pionowo do góry, jeżeli na
wysokości h=15m (licząc od punktu wyrzucenia ciała) znajdowało się ono dwukrotnie w
odstępie czasu Δt=2s.
25 mar 14:49
Godzio:
Baś nie uprościłaś sobie tego zbytnio ?
25 mar 14:49
25 mar 14:50
fiz: h=15m
v max=?
s=gt²/2
s=5m
s calkowita=15m +5m=20m
Ep max=mgh=200m
Ep max=Ek max
Ek max= mv²/2
200=v²/2
v poczatkowe=20m/s.
25 mar 14:50
fiz: Nie to nie gim
25 mar 14:52
Baś: Widzę

Co oznacza, że wypadałoby to zrobić z kartką i długopisem.

Więc odpadam.
Swoją drogą− po co komu na zarządzaniu fizyka? O.o
25 mar 14:53
fiz: Pytaj mnie a ja CIebie
25 mar 14:54
Baś: Pewnie z tego samego powodu, dla którego ja mam historię, czy niemiecki w szkole. Żeby czasem
etatów nie pousuwać
25 mar 14:56
Godzio:
Ruch w górę:
Ruch w dół:
Energia kinetyczna na dole (przy wyrzucie) jest równa energii potencjalnej na górze.
| | mv2 | | v2 | |
Ek = Ep ⇒ |
| = mgh ⇒ |
| = h |
| | 2 | | 20 | |
Zatem mamy równania:
Zatem: 5t
22 = 10t
1t
2 − 5t
12, a wiemy dodatkowo, że t
1 + t
2 = 4 zatem
t
2 = 4 − t
1
(4 − t
1)
2 = 2t
1(4 − t
1) − t
12
16 − 8t
1 + t
12 = 8t
1 − 2t
12 − t
12
4t
12 − 16t
1 + 16 = 0
t
12 − 4t
1 + 4 = 0
(t
1 − 2)
2 = 0
t
1 = 2s, t
2 = 2s
| | 1 | |
No i mamy czasy po równo, h = |
| gt22 = 20 m |
| | 2 | |
v =
√20h = 20 m/s
Wszystko
25 mar 14:57
fiz: skad wpadles na ta energie o co tu chodzi w ogol;exd
25 mar 15:09
fiz: godzio mozesz do mnie napisac42273977
25 mar 15:13
Godzio:
Coś z LO mi się przypomniało, dlaczego tak jest ? Hm, trzeba spytać fizyka jakiegoś

4 równania, 4 niewiadome i się liczy
25 mar 15:21