Geometria
Nikusia:

Zad 5
W trapezie ABCD w którym AB || DC oraz |AB|>|DC| przekątna DB zawiera się dwusiecznej kąta
ABC.Wykaż , że |DC|=|BC|
25 mar 13:28
Mila: ΔDBC jest równoramienny. Pomyśl dlaczego.
25 mar 13:37
rumpek:
Oznacz sobie kąt |∡B| = 2α, dwusieczna zatem podziel go na |∡ABD| = |∡CBD| = β. Kąt |∡BCD|
będzie wynosił 180
o − 2β, ponieważ suma miar kątów przy jednym ramieniu w trapezie wynosi
180
o. Zatem możemy sobie oznaczyć kąt |∡BDC| = γ. I podstawiamy tylko:
180
o = β + γ + 180
o − 2β (180
o tyle wynosi suma miar kątów w trójkącie).
180
o = −β + γ + 180
o ⇒ 0 = −β + γ ⇔ γ = β. Czyli trójkąt BCD jest równoramienny, zatem
długości |DC| i |BC| są sobie równe, c.n.u
25 mar 13:39
Eta:

|<ABD|=|<DBC|= α −−− z własności dwusiecznej
< BDC=<ABD −−− jako kąty naprzemianległe
Trójkąt BCD jest równoramienny o ramionach |DC|= |BC|
c.n.u.
25 mar 13:44
rumpek:
25 mar 13:44
Eta:
25 mar 13:45
Nikusia: nie rozumiem jak to zapisać wszystko
25 mar 13:46
Nikusia: to wreszcie jak mam to zrobic
25 mar 13:47
pigor: ... sprawa jest prostsza niż się ...

wydaje , bo z warunków
zadania masz wszystko jak na ...

tacy , że kąty naprzemianległe wewnętrzne
i kąty dwusiecznej : ∡ ABD = ∡BDC = ∡DBC ⇒
|DC|=|BC| c.n.w. . ...
25 mar 13:47
rumpek: Posty:
Ety,
Mili, i
mój to jeden sposób

więc nie wiem z czym problem
Eta nawet rysunek pyknęła
25 mar 13:48
pigor: ... pytanie nie na miejscu

, delikatnie mówiąc, bo może byś poczytała i sama podjęła
decyzje zgodną ze swoim poziomem , czyli odczuciem , dobrze

, pozdrawiam . ...
25 mar 13:51
Nikusia: już właśnie wiem wszystko

Dzięki wielkie za taką ogromną pomoc
25 mar 13:51
Eta:
25 mar 13:52