matematykaszkolna.pl
Geometria Nikusia: rysunekZad 5 W trapezie ABCD w którym AB || DC oraz |AB|>|DC| przekątna DB zawiera się dwusiecznej kąta ABC.Wykaż , że |DC|=|BC|
25 mar 13:28
Mila: ΔDBC jest równoramienny. Pomyśl dlaczego.
25 mar 13:37
rumpek: Oznacz sobie kąt |∡B| = 2α, dwusieczna zatem podziel go na |∡ABD| = |∡CBD| = β. Kąt |∡BCD| będzie wynosił 180o − 2β, ponieważ suma miar kątów przy jednym ramieniu w trapezie wynosi 180o. Zatem możemy sobie oznaczyć kąt |∡BDC| = γ. I podstawiamy tylko: 180o = β + γ + 180o − 2β (180o tyle wynosi suma miar kątów w trójkącie). 180o = −β + γ + 180o ⇒ 0 = −β + γ ⇔ γ = β. Czyli trójkąt BCD jest równoramienny, zatem długości |DC| i |BC| są sobie równe, c.n.u emotka
25 mar 13:39
Eta: rysunek |<ABD|=|<DBC|= α −−− z własności dwusiecznej < BDC=<ABD −−− jako kąty naprzemianległe Trójkąt BCD jest równoramienny o ramionach |DC|= |BC| c.n.u.
25 mar 13:44
rumpek:
25 mar 13:44
Eta:
25 mar 13:45
Nikusia: nie rozumiem jak to zapisać wszystkoemotka
25 mar 13:46
Nikusia: to wreszcie jak mam to zrobic emotka
25 mar 13:47
pigor: ... sprawa jest prostsza niż się ... emotka wydaje , bo z warunków zadania masz wszystko jak na ... emotka tacy , że kąty naprzemianległe wewnętrzne i kąty dwusiecznej : ∡ ABD = ∡BDC = ∡DBC ⇒ |DC|=|BC| c.n.w. . ... emotka
25 mar 13:47
rumpek: Posty: Ety, Mili, i mój to jeden sposób więc nie wiem z czym problem Eta nawet rysunek pyknęła emotka
25 mar 13:48
pigor: ... pytanie nie na miejscu , delikatnie mówiąc, bo może byś poczytała i sama podjęła decyzje zgodną ze swoim poziomem , czyli odczuciem , dobrze , pozdrawiam . ... emotka
25 mar 13:51
Nikusia: już właśnie wiem wszystko emotka Dzięki wielkie za taką ogromną pomoc emotka
25 mar 13:51
Eta: emotka
25 mar 13:52