:Geomentria płaska
Nikusia: Zad 3.
W trójkącie równoramiennym ABC (|AC|=|BC|) poprowadzono dwusieczną AD kąta przy wierzchołku A ,
przy czym |AD|=|AB| . Oblicz miarę konta ACB.
Zad4.
Pole trójkąta równoramiennego o podstawie długości 1 cm jest równe 0,25 cm2 . Oblicz obwód
tego trójkąta.
25 mar 13:21
Nikusia: proszę o pomocccccccccccccc:(
25 mar 13:59
Eta:

1/ W ΔABD: α+4α=180
o ⇒ α= ..........
w ΔABC γ= 180
o − 4α=.......
| | 1*h | |
2/ P= |
| ⇒ h= 2*0,25= 0,5 cm |
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa b
2= h
2+(0,5)
2 ⇒ b=............
Ob= 2b+ 1=.........
dokończ rachunki ..........
25 mar 14:14
rumpek: konta są w banku
25 mar 14:14
Eta:
Ja mam takie
konto
25 mar 14:15
rumpek: ja też
25 mar 14:15
Eta:

25 mar 14:15
Eta:
W zad.1 można zauważyć ,że
γ=
α
25 mar 14:17
Nikusia: ok dizęki zaraz dokończe a rysunki świetne

dd
25 mar 14:19
Nikusia: 1/ W ΔABD: α+4α=180o ⇒ α= .......... tutaj mi α=36 stopni dobrze ? lece dalej
25 mar 14:23
Eta:
ok
25 mar 14:26
Nikusia: γ= 180o − 4α=....... w tym znowu 36 stopni , dobrze czy coś pokręciłam :0
25 mar 14:26
Nikusia: a ten 180 − 2α wyszło mi 108 stopni
25 mar 14:27
Nikusia: a kąt ACB to będzie 72 stopnie
25 mar 14:28
Eta:
γ=α= 36
o i to wszystko
25 mar 14:28
Nikusia: super
25 mar 14:36