Dowód
tia: | | b2+c2−aa | | tgβ | |
Dany jest trójkąt ostrokątny ABC. Udowodnij, że |
| = |
| |
| | a2+c2−b2 | | tgα | |
25 mar 12:49
tia: ?
25 mar 13:08
Godzio: Z Tw. cosinusów:
b
2 + c
2 − 2bc * cosβ = a
2
a
2 + c
2 − 2ac * cosα = b
2
b
2 + c
2 − a
2 = 2bc * cosβ (1)
a
2 + c
2 − b
2 = 2ac * cosα (2)
Z tw. sinusów:
| a | | b | | a | | sinβ | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| sinβ | | sinα | | b | | sinα | |
Podzielmy równanie (1) przez (2) :
| b2 + c2 − a2 | | b | | cosβ | |
| = |
| * |
| |
| a2 + c2 − b2 | | a | | cosα | |
| b2 + c2 − a2 | | sinα | | cosβ | |
| = |
| * |
| |
| a2 + c2 − b2 | | sinβ | | cosα | |
| b2 + c2 − a2 | | tgα | |
| = |
| |
| a2 + c2 − b2 | | tgβ | |
Poszukaj błędu w rozwiązaniu, albo w poleceniu, bo coś nie mogę znaleźć, wychodzą mi tangensy
na odwrót ...
25 mar 13:10
tia: źle napisałam, na odwrót, więc jest dobrze, przepraszam, moja pomyłka
25 mar 13:17