układ równań - geometria analityczna
matroz:

| | ⎧ | y=|x−1| | |
| Rozwiąż układ równań | ⎩ | x2+y2−2x−4y+1=0 |
|
po przekształceniu otrzymałem
| ⎧ | y=|x−1| | |
| ⎩ | (x−1)2+(y−2)2=4 |
|
Po narysowaniu widzę, że są 2 punkty wspólne, więc 2 rozwiązania. Natomiast w odpowiedziach mam
3:
x=−1, y=2 lub x=1, y=0 lub x=3, y=2
Gdzie jest błąd? Czy mam dobry rysunek?
25 mar 12:09
matroz: już wiem, zły wykres...
25 mar 12:18
Alkain: Nie, masz zły rysunek źle narysowałeś y=|x−1|
ta funkcja ma miejsce zerowe w punkcie (1,0) a nie (−1,0)
25 mar 12:20
matroz: spoko, już wiem. Dzięki.
temat zamykam
25 mar 12:25