Rysowanie wykresu funkcji - jak przekształcić wzór? Dziedzina i miejsce zerowe
Ruperter: Witam.
Polecenie 1:Narysuj wykres.
| | x−2 | |
1) f(x)= |
| Tu nie wiem jak to przekształcić do prostszego wzoru. Jeśli ktoś |
| | x−3 | |
pomoże, to prosiłbym o rozpisanie po kolei co robi.
2) f(x)=x
2−4x+3 Tak samo jak wyżej
3) f(x)=2x−|1−x| Mam to robić zbiorami A i B czy jakis inny sposób?
Polecenie 2: Określ dziedzinę
1) f(x)=
√4x2−4x+1
Polecenie 3:Wyznacz miejsce zerowe
1)f(x)=4x+2−
√3x
Mam problem z przekształcaniem takich działań do prostszej formy. Bardzo proszę o proste
napisanie jak to się robi. Z góry uprzejmie dziękuję.