wyznacz miejsce zerowe
Dżoli:
y= 6x + 35
25 mar 12:02
Nienor: | | 3 | |
Rozwiązujesz równanie 0=6x+ |
| |
| | 5 | |
bo miejsce zerowe funkcji to taki punkt, w którym funkcja przecina oś x−sów.
25 mar 12:07
Ruperter:
0=6x+35
−35=6x |:6
x=−330
x=−110
x0=−110
Teraz możesz sobie podstawić za x −110 i zobaczysz, że wyjdzie 0.
25 mar 12:09
pigor: ... miejsce zerowe to
NIE punkt, tylko odcięta x tego punktu

takiego, że
f(x)=0 ⇔ 6x+
35=0 ⇔ x= −
330 ⇔
x=−0,1 − szukane
miejsce zerowe..
25 mar 12:15
Nienor: Jak najbardziej masz rację (zresztą w odpowiedzi podałam tylko odciętą), po prostu nie
wiedziałam jak to zobrazować, autentycznie może być mylące.
25 mar 12:30