Trapez
Marysia: Ramiona trapezu opisanego na okręgu mają długość 3cm i 5cm. Odcinek łączący środki ramion
dzieli trapez na dwie figury, których stosunek pól wynosi 5:11. Oblicz długości podstaw
trapezu.
25 mar 12:00
Nienor: Z warunku opisania koła na trapezie 3+5=a+b
| | a+b | |
Odcinek łączący środki ramion w trapezie ma długość |
| (dowodu poszukaj w internecie, bo |
| | 2 | |
tutaj to ciężko go zamieścić, opiera się głównie na rysunku)
| h1 | |
| =k, gdzie h1 i h2 to wysokości powstałych trapezików. |
| h2 | |
25 mar 13:02
Alatreon: Ale skoro jest odcinek łączący środki ramion, to powstałe trapezy chyba nie są podobne, skoro
ich ramiona mają równe długości, czy nie? W takim razie skala podobieństwa k nie może być
zastosowana.
22 maj 18:53
Mila: a+b=c+d=3+5 , h=2r
a+b=8
| | a+b | |
m= |
| =4 długość odcinka łączącego środki ramion |
| | 2 | |
| | (m+b)*r | |
Pg= |
| pole górnego trapezu |
| | 2 | |
| | (m+a)*r | |
Pd= |
| pole dolnego trapezu |
| | 2 | |
| Pg | | 0,5*(m+b)*r | | 5 | |
| = |
| = |
| |
| Pd | | 0,5*(m+a)*r | | 11 | |
dokończ
22 maj 23:44