matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadaj monotonicznośc ciagu
piotr:
zbadaj monotoniczność ciągu
2
an=
n+1
25 mar 11:52
Alkain:
2
2
a{n+1)−a
n
=
−
n+2
n+1
2n+2−2n−4
−2
=
(n+1)(n+2)
n
2
+2n+n+2
Mianownik jest zawsze większy od 0 czyli całość jest mniejsza od 0 Czyli ciąg malejący.
25 mar 12:02