P.parametryczna
Tiamat: jak obliczyć postać parametryczną prostej? ;c
mógłby mi ktoś wytłumaczyć, co po kolei robić?
A(1,5) B(−1,−2)
25 mar 11:52
Aga1:

A=(1,5)=(x__0,y
0)
u→=BA→=[2,7]=[a,b]
l; x=x
0+at
y=y
0+bt, t∊R
x=1+2t
y=5+7t, t∊R
Mam nadzieję, że tak.
25 mar 12:06
Tiamat: Ok, próbuję to przeanalizować i zacięłam się na jednym: możesz mi wytłumaczyć skąd Ci wyszło
[2,7]? Bo mi wyszło [3,6] i się zastanawiam jak to się stało:3
25 mar 12:31
Godzio:
To jest wektor BA, od współrzędnej A odejmujesz współrzędne B:: [1 − (−1), 5 − (−2)] =
[2,7]
25 mar 12:34
Aga1:
AB→=[xB−xA, yB−yA]
AB→=[−1−1, −2−5]=[−2−7]
BA→=[2,7]
25 mar 12:35
Tiamat: aha, już wiem, czemu tak wychodzi, napisałam na odwrót

Przepraszam was, ale ma być: B(−2,−1), pospieszyłam się trochę za bardzo
czyli teraz się zgadza:
A−B:
1−(−2)=3
5−(−1)=6
?
25 mar 12:39
pigor: ... lub np. tak:
| x−1 | | y−5 | | x−1 | | y−5 | | x−1 | | y−5 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| = t ⇔ |
| = |
| = t ⇔ |
| −1−1 | | −2−5 | | −2 | | −7 | | 2 | | 7 | |
x−1=2t i y−5=7t ⇔
x=1+2t i y=5+7t , t∊R ⇔
(x,y)=(1+2t, 5+7t) , t∊R . ...
25 mar 12:40
Tiamat: Nie, to chyba juz mnie przerasta, wolę proste sposoby; )
Ok, czyli biorę potem dane z A? Dlaczego tak, a nie z B?
25 mar 12:41
25 mar 12:42
Tiamat: No jak mam
x=1+2t
y=5+7t, t∊R
to są tu użyte współrzędne z pkt A(1,5), dlaczego nie z B?:3
25 mar 12:43
Aga1: Przelicz sobie, nie ma znaczenia, czy bierzesz A, czy B , czy obliczysz AB→, czy BA→
końcowy wynik powinien być taki sam.
25 mar 12:45
pigor: ... ja chce ci tylko pokazać sedno problemu , czyli ... skąd taka, a nie inna
postać , a jak nie chcesz, to oczywiście , twój ...

biznes, pozdrawiam . ...
25 mar 12:46
Aga1: Jak przekształcisz np do postaci kierunkowej to wynik będzie taki sam
25 mar 12:48
Tiamat: ok, faktycznie wychodzi to samo, ale jak wcisnę tam x i y z B to chyba już nie?:
x=−2+3t
y=−1+6t
Czy to obojętne co tam jest na początku a ważne tylko to przed t?
25 mar 12:50