matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
buhaj:
3
a
n
=
WYZNACZ najwiekszy wyraz ciągu (a
n
)
N
2
−15N+57
25 mar 11:48
Alkain:
n
2
−14n+57 Ramiona w górę liczymy wierzchołek paraboli czyli miejsce gdzie funkcja przyjmuje wartości najmniejsze i większe od 0
14
x
w
=
2
x
w
=7 Δ<0 więc największą wartość ciąg przyjmie dla 7 wyrazu
25 mar 11:55
Alkain:
oj zauważyłem błąd źle przepisałem ma być −15 n nie −14n Więc wartości największe przyjmie dla wartości 7 i 8
25 mar 11:57
buhaj:
dzięki!
25 mar 12:06