Oblicz a,b,c
jaki: a+b=c
b2=ac
2b−3a−3=c−12−2b
oblicz a,b,c
25 mar 11:35
asdf: a jest to ciąg geometryczny?
b
2 = ac
a
n2 = a
n − 1 * a
n + 1 
?
25 mar 11:45
jaki: tak
25 mar 11:48
asdf: to trudno było to napisac?
25 mar 11:49
jaki: no przecież napisałem że b2=ac to chyba jasne
25 mar 11:50
jaki: to jak już wiesz, że to ciąg geometryczny to możesz mi pomóc?
25 mar 11:53
asdf: próbuje zrobić te zadanie, ale nie widać, żebyś ty jakiekolwiek obliczenia zrobił
25 mar 11:56
jaki: ja mam np. 2b=c
25 mar 12:00
asdf: może się mylę, ale jeżeli jest to cią geometryczny i:
a + b = c
2b = c
więc a = b, czyli a
1 = a
2, więc q = 1, tak wychodzi z twoich obliczeń

napisz obliczenia jak to zrobiłeś
25 mar 12:05
jaki: no to mam coś źle i dlatego mi nie wychodzi, a Tb wyszło?
25 mar 12:06
pigor: ... a nie lepiej ci podać treść zadania , bo coś mi się wydaje, że może lepiej (np. inaczej)
można ułożyć do niego układ równań, co
25 mar 12:07
jaki: Ciąg a,b,c jest geom. Ciąg 3a+3,2b,c−12 jest arytm. i suma jego dwóch pierwszych wyrazów jest
równa trzeciemu. Obl.a,b,c
25 mar 12:11
asdf: Wiesz, że to co podałeś na początku, a treść zadania to dwie inne rzeczy?
25 mar 12:13
jaki: no to nie wiem, a dlaczego?
25 mar 12:18
asdf: an = an − 1 + an + 1
2b = a + c
4b = 3a + 3 + c − 12
Ciąg 3a + 3, 2b, c −12 są początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
25 mar 12:20
jaki: nie wiem
25 mar 12:25
jaki: powiedziałeś, że mam źle to może powiesz co jest źle?
25 mar 12:39
asdf:

może ktoś to sprawdzić? czy dobra tabelka
25 mar 12:42
asdf: już samo to, że a + b = c....źle mi się zdaje, bo to w ciągu arytmetycznym a nie geometrycznym
więc:
3a + 3 + 2b = c − 12
3a + 3 + 2(a * q) = a * q2 − 12
3a + 2(a * q) = a * q2 − 15
25 mar 12:45
jaki: w zadaniu jest napisane że 3a+3,2b,c−12 jest to ciąg arytmetyczny i jego suma czyli ciągu
arytmetycznego dwóch pierwszych wyrazów jest równa trzeciemu
25 mar 12:47
asdf: no to tak napisałem, tylko zamieniłem b = a * q, c= a * q2 oraz a = a
25 mar 12:50
Nienor: Nie równania były ułożone dobrze, bo jeżeli a+c=2b i b2=ca to a=b=c=1. W zadaniu nie jest
powiedziane, że a,b,c jest ciągiem arytmetycznym (a to wynika z równości 2b=a+c)
Wystarczy po prostu rozwiązać układ trzech równań z trzema niewiadomymi. Metodą podstawiania na
przykład. Ja doszłam do równia
0=5b2+90b+81, ale delta wychodzi tu nie ładna bardzo. Mógłbyś podać odpowiedź, jeśli taką
masz?
25 mar 12:51
jaki: a=3 b=12 c=48
25 mar 12:56
pigor: ... zadanie jest debilnie(delikatniej − niejednoznacznie) sformułowane , bo nie wiem czy mam
brać sumę z geometrycznego, czy arytmetycznego ciągu, a nie mam zamiaru zgadywać ... co
nawiedzony autor miał na myśli . ...

, bo szkoda mi czasu
25 mar 12:58
asdf: Nie bardzo rozumiem

jeżeli a,b,c nie jest ciągiem arytmetycznym, to czemu 2b = c?
25 mar 12:59
asdf: a tutaj masz: 12 * 2 ≠ 48
25 mar 12:59
jaki: mówiłem, że to jest źle
25 mar 13:01
pigor: .. no tak , to z odpowiedzi wynika, że chodzi jednak o sumę dla ciągu arytmetycznego, a więc
nie a+b=c , tylko 3a+3+2b=c−12 , no i baw sie takim układem , a nie "swoim" ...
25 mar 13:02
asdf: 3a + 3 + 2aq = a * q * q − 12 || a
pomoże ktoś?
25 mar 13:07
Marti: a=−15/4
q =1
25 mar 13:14
asdf: | | −15 | |
Marti, po podstawieniu do 3a + 3 (...) dla a = |
| oraz q = 1 wychodzi mi L = P, jak tego |
| | 4 | |
dowiodłaś?
25 mar 13:17
Marti: a(q2−2q−3)=15
(q−3 )(q+1)=15/a
25 mar 13:17
asdf: pomnożyłaś * a

?
25 mar 13:19
Marti: przepraszam ale musze zmykac i nie wytlumacze ci tego jak

sproboj sam

pozdro

P.S
3(a+5)/a=(q−2)q
25 mar 13:20
asdf: no tak się składa, że ja też muszę

wieczorem się zrobi
25 mar 13:21
Marti: bede pozniej moze
25 mar 13:22