?
Patryk: Dane są punkty A=(−4;7), B=(6;−8) Wyznacz współrzędne punktu P, który dzieli odcinek AB w
stosunku 2:3.
próbowałem robić ale nie wychodzi , proszę o wskazówki
25 mar 09:41
MQ: Liczysz wektor AB→
Mnoźysz go przez 2/(2+3)=2/5
Dodajesz do współrzędnych A
Drugi taki punkt dostajesz odejmując wektor od współrzędnych B
25 mar 09:50
Patryk: dlaczego mnożę go przez 2/(2+3)=2/5 ?
25 mar 09:52
MQ: Bo dzielisz odcinek w stosunku 2:3, czyli jedna część ma długość 2/5 a druga 3/5 całości
25 mar 09:54
Patryk: dzieki
25 mar 10:08
Aga1:

Lub
oblicz długość odcinka AB
IABI=
√(6−(−4))2+(−8−7)2=
IAPI=2x
IPBI=3x
2x+3x=IABI
25 mar 10:34
Patryk: tez fajny sposób dzięki Aga
25 mar 10:36