25 mar 09:27
MQ: Tak
25 mar 09:30
25 mar 09:37
analiza: bez tego +x
25 mar 09:37
analiza: zle
25 mar 09:41
25 mar 09:41
MQ: Nie
Nie miałem odpowiednich znaczków na różniczki cząstkowe −− dałem ⊅
25 mar 09:43
analiza: skad sie wzielo samo f?
25 mar 09:49
25 mar 09:53
analiza: kurde w ogole nie pamietam ze tak sie robi cos takiego
25 mar 09:58
analiza: Mogłabym prosic po kolei jak to robisz i dlaczego bo nei łapie troche czmeu tak nei chodzilam
na zajecia i teraz mam
25 mar 10:00
MQ: Pochodna iloczynu:
| d(fg) | | df | | dg | |
| = |
| *g+f* |
|
|
| dx | | dx | | dx | |
Pochodna z funkcji zagnieżdżonej:
25 mar 10:04
MQ: | | y | |
Funkcją zagnieżdżoną jest u ciebie |
| |
| | x | |
25 mar 10:09
analiza: | | −y | |
y+f(y/x)+x(f(y/x))'* |
| |
| | x2 | |
25 mar 10:30
analiza: Nie mam pojecia jak policzyc pochodna f(y/x)
25 mar 10:36
MQ: Tak
25 mar 10:37
MQ: Nie policzysz, bo nie znasz postaci funkcji −− pewno się zredukuje z pochodną otrzymaną z
pochodnej cząstkowej po y
25 mar 10:38
analiza: no to licze po y
25 mar 10:41
analiza: | | −1 | |
x+f(y/x)+x*(f(y/x)')* |
| |
| | x | |
25 mar 10:44
analiza: Doszlam do takiego czegos u−xyf(x/y)'+u−yf(y/x)'=xy+u
25 mar 10:53
25 mar 10:55
analiza: Ok dzieki bardzo
25 mar 11:03
analiza: a 1.14 na cyzm polega?
25 mar 11:04
analiza: Pochodna po x i y i potem pochodna w punktach jakie ma wartosci?
25 mar 11:05
MQ: Zamiast d powinien być znak różniczki cząstkowej
| du | | df | |
| =y+f+x |
| *(−y/x2)
|
| dx | | d(y/x) | |
| du | | df | |
| =x+x |
| *(1/x)
|
| dy | | d(y/x) | |
| | du | | du | | df | |
x |
| +y |
| =xy+xf+x2 |
| *(−y/x2)+...
|
| | dx | | dy | | d(y/x) | |
| | df | |
................+xy+xy |
| *(1/x)=
|
| | d(y/x) | |
.................=xy+xy+xf=xy+u
cnd
25 mar 11:10
MQ: Jeżeli wersor ma współrzędne [v
x,v
y], to pochodna po wersorze:
Przypominam, że zamiast d powinien być znak różniczki cząstkowej
25 mar 11:16
MQ: Liczysz taką pochodną, a potem sprawdzasz, dla jakich vx i vy po podstawieniu wsp. punktu
pochodna zadane własności.
pamiętaj jeszcze, że u ciebie v→jest wersorem, więć vx2+vy2=1
25 mar 11:19
analiza: te pochodne czast. to w punkcjie?
25 mar 11:19
25 mar 11:20
MQ: Liczysz pochodną symbolicznie, a potem jej wartość w punkcie, podstawiająć za x i y współrzędne
punktu.
25 mar 11:22
analiza: no to wychodzi 0 i 0
25 mar 11:34
analiza: Czy ja cos pierdziele?
25 mar 11:42