parametr
gosc: mam równanie: (p−1)2 −4x + p + 2 = 0
2 rozwiązania są dla p≠1 i Δ>0 zgadza się? wychodzi wtedy przedział p∊(−3,2)/{1}? w
odpowiedziach mam, że dla tego jest zbiór pusty. Nie wiem czy nie myślę czy błąd, którego nie
widzę...
24 mar 23:56
Basia:
Δ = 16 − 4(p−1)(p+2) = 16 − 4(p
2+p−2) = −4p
2−4p+24
−4p
2−4p+24> 0 /:(−4)
p
2 + p − 6 < 0
Δ
p = 1+24 = 25
dobrze Ci wyszło, ale może tam o coś więcej pytali ?
25 mar 00:00
gosc: raczej nie, było określić zbiór rozwiązań równania w zależnosći od parametru m, to wychodzi ze
błąd w odp
25 mar 00:03
Mila: (p−1)x2 −4x + p + 2 = 0
już liczę.
25 mar 00:03
gosc: parametru p*
25 mar 00:04