zespolone
mikołaj: Korzystajac ze wzorów Eulera przedstaw podane funkcje w zaleznosci od sinusów i cosinusów
wielkrotnosci kata x∊ R
a)sin2x
b)cos5x
24 mar 22:43
Basia:
| | eix−e−ix | | e2ix − 2*eix*e−ix + e−2ix | |
sin2x = ( |
| )2 = |
| = |
| | 2i | | 4i2 | |
| ei*(2x) + e−i*(2x) | | 1 | | 1 | |
| + |
| = − |
| *[ cos(2x) + 1 ] |
| 2*(−2) | | 2 | | 2 | |
drugie podobnie
24 mar 22:55
mikołaj: a możesz mi wytłumaczyć dlaczego ten symbol podwojonego iloczynu znika
24 mar 23:02
Basia:
eix*e−ix = eix+(−ix) = eix−ix = e0=1
24 mar 23:28