prosze o pomoc
ciemna masa z matmy: Dana jest prosta l o równaniu y=−x+4 i punkt S=(1,−3). Wyznacz równanie okręgu o środku w
punkcie S stycznego do prostej l.
24 mar 22:21
Aga1: r=d(S,l) promień jest równy odległości środka ś od prostej l.
l: x+y−4=0 −− prosta l w postaci ogólnej
r=
Równanie okręgu (x−1)
2+(y+3)
2=r
2 za r podstaw z wyliczenia
24 mar 22:31
ciemna masa z matmy: a da się to zrobić inaczej? bo to jest zadanie na podstawe, a na podstawie nie ma tego wzroru.
24 mar 22:34
Gloksa: Wszystko jest w tablicach matematycznych, w podstawie, Słonko. : )
Pierwszy wzór to odległość punktu od prostej, a drugi, to równanie okręgu.
Ps.: Mam przynajmniej nadzieję, że nic się nie zmieniło od zeszłego roku w tablicach...
25 mar 12:02
Aga1: Można inaczej
Prosta z okręgiem ma jeden punkt wspólny gdy układ równań prosta + okrąg ma jedno rozwiązanie.
(Δ=0)
25 mar 12:09
Nienor: Nie nic się nie zmieniło, ale jak ktoś nie wie co ze wzorem robić to nic nie poradzi. Można to
oczywiście zrobić inaczej, chociaż w tym przypadku, to jest najkrótszy i najprostszy sposób.
No ale jeśli chcesz to
1. Wyznaczasz prostą prostopadłą do y=−x+4 w punkcie S=(1,−3), czyli y=x−4
2. Zwijasz w klamrę obie proste, rozwiązujesz tak powstały układ, wychodzi ci punkt P(4,0) i
ten punkt należy do tego okręgu.
3. Wstawiasz wyliczony punkt do równania okręgu, które ma postać: (x−1)2+(y+3)2=r2 i
wychodzi ci, że r=3√2 , bo ujemny wynika odrzucasz jako nie mający sensu (stąd właśnie
wartość bezwzględna w poprzednim wzorze)
25 mar 12:19