Graniastosłup kąt nachylenia.
Pt :): Mam problem z zadaniem. Proszę o pomoc:
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do drugiej
ściany bocznej wynosi beta. Wyznacz objętość graniastosłupa wiedząc, że krawędź podstawy ma
długość b.
24 mar 22:06
Aga1:
24 mar 22:13
Pt :): Dziękuję
24 mar 22:20
Pt :): To będzie:
| | a2√3 | | a√3−tg2α | |
V= |
| * |
| tak, czy nie?  |
| | 4 | | 2tgα | |
Jeżeli wymnożę te pierwiastki to pod pierwiastkiem będzie:
√9−3tg2α?
24 mar 23:26
Pt :): Nie spać!
25 mar 00:24
Pt :): Podbijam
25 mar 09:02
Aga1: Tak, tylko zmieniłeś/aś , b na a i β na α, dane były b i β.
25 mar 10:46
Pt :): a no tak, ale to chyba bez różnicy

(wole osobiście właśnie alfa i a

) Dziękuję
25 mar 12:01
Aga1: W treści zadania jest b i β, to musisz dopisać , przyjmuję ,że b=a i β=α
25 mar 12:13