dana jest prosta
Matiii: Dana jest prosta l o równaniu y=−x+4 i punkt S=(1,−3). Wyznacz równanie okręgu o środku w
punkcie S stycznego do prostej l.
Bardzo proszę o szybką pomoc!
24 mar 22:03
terminator:
już pędzę
24 mar 22:04
Matiii: potrzebne na teraz...
24 mar 22:10
Aga1: Przed chwilą rozwiązałam w innym poście.
24 mar 22:32
Mila: r to odległość S od prostej l
y=−x+4⇔
x+y−4=0 równanie ogólne prostej
podstaw wsp. punktu S, oblicz d
r=d
napisz równanie okręgu
24 mar 22:33
ciemna masa z matmy: a da się to zrobić inaczej? bo to jest zadanie na podstawe, a na postawie nie ma tego wzoru.
24 mar 22:35
Mila: Tak.
1) Napisz równanie prostopadłej do , przechodzącej przez S
2) Znajdź punkt przecięcia prostych − P
3)Oblicz długość SP − to jest promien.
24 mar 22:44