???
Matemtyk : dla jakich wartosci parametru m punkt przeciecia prostych o rownaniach y=x−m+3, y= −2x+5m,
nalezy do paraboli o rownaniu y=x2 +2
24 mar 21:32
Maciek: rozwiąż układ równań tych prostych liniowych
24 mar 21:37
Eta:
1/ wyznacz punkt przecięcia prostych P(x
P, y
P)
rozwiązując układ równań dany tymi prostymi
2/ P€ do paraboli to P(x, x
2+2)
i działaj .....
24 mar 21:37
Maciek: x−m+3=−2x+5m
24 mar 21:37
Maciek: 3x=6m−3
24 mar 21:38
Maciek: x=2m−1
24 mar 21:38
Maciek: został jeszcze y
24 mar 21:38
Aga1: x−m+3=−2x+5m
3x=6m−3
x=2m−1
y=2m−1−m+3=m+2
Podstaw za x i za y do paraboli i rozwiąż równanie
m+2=(2m−1)2+2
24 mar 21:38
Maciek: y=2m−1−m+3
24 mar 21:39
Maciek: y=m+2
24 mar 21:39
Eta:
24 mar 21:39
Maciek: podstaw do wzoru paraboli x i y
24 mar 21:40
Maciek: m+2=4m2−4m+1+2
24 mar 21:41
Matemtyk : Maciek czy mozesz policzyc do konca i napisac tylko jakie m CI wyszlo, bo chodzi mi tylko o
pewnosc w wyniku
24 mar 21:41
Maciek: 4m2−5m+1=0
24 mar 21:41
Maciek: liczę
24 mar 21:41
Maciek: m=14 lub m=1
24 mar 21:43
Maciek: i jak?
24 mar 21:43
Matemtyk : chyba tak, mam te same wyniki
24 mar 21:46