Nietypowe zad z ciągu- prosze o podpowiedź!
Ja: Róznica ciągu arytmetycznego an=log3xn jest równa −1+log32.
Oblicz a1 jeżeli wiadomo,że x1+x2+x3+...+x10=910−610
24 mar 21:05
Mila: Skorzystać z definicji różnicy ciągu arytmetycznego.. Okaże się ,że xn jest ciągiem
geometrycznym
24 mar 21:10
Ja: | | xn+1 | |
I mam |
| =−1+log32 i dalej ? |
| | xn | |
24 mar 21:19
Mila: | | 2 | |
Z lewej strony masz pod logarytmem, z prawej zapisz log3 |
| i porównaj |
| | 3 | |
24 mar 21:30
24 mar 21:36
Mila: | xn+1 | | 2 | |
| = |
| ⇔xn to ciąg geometryczny |
| xn | | 3 | |
oblicz x
1
24 mar 21:41
Ja: Dziekować kazali
24 mar 21:51
Mila: Kto kazał? Miło mi.
24 mar 21:57