ciąg geometryczny
zbytdobra: dane są dwa ciągi geometryczne an i bn
złożone z jednakowej liczby wyrazów o ilorazach odpowiednio równych qa i qb. wiadomo że
a1= 12 i qa= 0,75 oraz b1=6 i qb= 23. gdyby pomnożyć wyrazy ciągów an i bn z
jednakowymi numerami, to suma wszystkich takich iloczynów byłaby równa 141,75. znajdź liczbę
wyrazów tych ciągów.
bardzo proszę o pomoc
24 mar 21:03
zbytdobra: nikt mi nie pomoże?
24 mar 21:20
b.: ciąg (anbn) tez jest geometryczny; znajdź jego pierwszy wyraz i iloraz, a wtedy łatwo
napiszesz wzór na sumę jego n początkowych wyrazów. Sumę tę przyrównujesz do 141,75 i
wyznaczasz n.
24 mar 22:08
Mila: c
1=12*6=72
c
n=a
n*b
n=12*0,75
n−1*6*(2/3)
n−1
q'=0,5
| | 1−(0,5)n | |
72* |
| =141,75 |
| | 1−0,5 | |
n=6
24 mar 23:56