Oblicz prawdopodobieństwo...
Pt :): Ze zbioru {1,2,3...1000} losujemy jedną liczbę. Jakie będzie prawdopodobieństwo, że wylosowana
liczba nie będzie podzielna przez 6 i nie będzie podzielna przez 8?
24 mar 20:51
Pt :): Mam problem z tym, że w wielokrotności 6 i 8 pojawia się 24, nie wiem co z tym zrobić.
24 mar 20:58
firi: Policz prawdopobieństwo zdarzenia przeciwnego.
24 mar 20:59
Pt :): A co zrobić z tym, że 24 (i wielokrotności) − chyba tylko 24 (i jej wielokrotności) powtarza
się w obu liczbach?
24 mar 21:02
24 mar 21:03
Pt :): To już jest gotowa odpowiedź?
A jak do tego dojść?
24 mar 21:07
Eta:
Zdarzenie przeciwne do A
A
' −−− wylosowana liczba dzieli się przez 6 i przez 8
B −−− dzieli się przez 6 B={ 6,12,18,24,..... . 996}
| | 996−6 | |
|B|= |
| +1= 166 takich liczb |
| | 6 | |
C −−− dzieli się przez 8 C= {8,16,24, .......... . 1000}
odrzucamy te co powtarzają się w B i C ( czyli podzielne przez 24
B∩C= {24, 48,........., 984}
|A
'| = 166+125−41= .........
P(A)=..........
24 mar 21:10
Pt :): Dziękuję <3.

Mam tylko pytanie, dlaczego wszędzie dodajemy +1?
24 mar 21:11
Eta:
Dla jasności
Moc wyznaczamy z "n" dla ciągów arytmetycznych
24 mar 21:12
Eta:
| | an−a1 | |
an= a1+(n−1)*r ⇒ n= |
| +1 −−−−− warto zapamiętać ( często się przydaje  |
| | r | |
24 mar 21:13
rumpek: Eto patrzyłaś może dzisiejsza maturę z zadania.info

?
24 mar 21:15
Eta:
Taaaak .......... "pikuś"
24 mar 21:18
rumpek: bez "kitu"

nie wiem co oni tak poziom opuścili

myślałem, że trudniejsze dadzą no ale

najlepsze z c. geometrycznym − bo najłatwiesze
24 mar 21:21
Eta:
24 mar 21:22
rumpek: Najgorsze jest to, że nie dali dowodu geometrycznego
24 mar 21:24
Eta:
Poczekaj do maja

........ dadzą, dadzą
24 mar 21:26
Baś: <wcale nie widziała tej jawnej groźby!>
24 mar 21:27
rumpek: Tylko jaki

mam nadzieję, że coś z wykorzystaniem tw. cosinusów lub sinusów, bo jeszcze nigdy
nie było
24 mar 21:28
Eta:
A może z mim "ukochanym" wzorkiem z trapezu P= (
√P1+
√P2)
2
24 mar 21:29
rumpek: ooo za pamięci

zaraz coś wyskrobie
24 mar 21:31
rumpek:
Takie zadanie:
"Przekątne trapezu przecinają się w punkcie S . Przez punkt S poprowadzono prostą równoległą do
podstaw trapezu, która przecina ramiona trapezu w punktach E i F . Wykaż, że |ES | = |SF|. "
No to bez problemu rysujemy i stosujemy
Eto twój "ukochany" wzorek:
P3 = P4 = √P1 * P2
I teraz tylko piszemy, że skoro trójkąty ASD i BSC mają równe pola, to odcinki |ES| i |SF| są
wysokościami tych trójkątów, czyli są równej długości.
c.n.u.
I czy to jest poprawnie (naturalnie zadanie zrobione za pomocą przystawania (1 sposób) oraz za
pomocą prowadzenia wysokości (2 sposób)

)
24 mar 21:36
rumpek: hmm?
24 mar 21:44
Eta:
Co tak wzdychasz?
24 mar 21:48
rumpek: Bo nie wiem czy ten sposób poprawny
24 mar 21:48
b.: @Eta (21:10)
jest literówka: zamiast
A' −−− wylosowana liczba dzieli się przez 6 i przez 8
powinno być
A' −−− wylosowana liczba dzieli się przez 6 LUB przez 8
reszta rozwiązania jest tak jakby było LUB (czyli tak jak powinno być)
24 mar 22:00
Eta:
24 mar 22:07
Eta:
@
b .......... oczywiście ma być
lub dzięki za poprawkę
24 mar 22:09