Która z liczb jest większa?
Pt :): Proszę o pomoc w zadaniu:
Która z liczb jest większa?
a=6300 czy b=3500
24 mar 20:26
Godzio:
6300
3500 = (35/3)300= (33√9)300
Sprawdźmy zatem, załóżmy, że
6 > 33√9 /3
216 > 27 * 9 = 243
przypuszczenie było fałszywe, zatem 6 < 33√9 więc 6300 < 3500
24 mar 20:31
Pt :): Dziękuję, a czy można zrobić jakiś rozkład tych liczb?
24 mar 20:32
Godzio:
Ja na razie nie widzę innego rozwiązania, może ktoś inny
24 mar 20:34
Godzio:
6
300 < 3
500 /
100√
6
3 < 3
5
216 < 243
hmmm tak można

?
24 mar 20:35
Eta:
Można podobnie :
załóżmy ,że 6300 > 3500 ⇒ 63>35 ⇒ 216 > 243 sprzeczność
zatem: 6300 < 3500
24 mar 20:38
Eta:
24 mar 20:39
Pt :): Czyli można spierwiastkować przez pierwiastek 100 stopnia?
24 mar 20:41
Ja : A jak takie porównać?
| | 992011+1 | | 992012+1 | |
Która większa? |
| |
| |
| | 992012+1 | | 992013+1 | |
24 mar 20:41
Eta:
Podstaw za "a" pierwszą za "b" drugą
jeżeli a>b to a−b>0
powodzenia
24 mar 20:48
Ja: Dziękuję,zabieram się za liczenie.
24 mar 20:50