trójkąty
kle: trójkąty A,B,C i A' B' C' są podobne. trójkąt A B C ma boki długosci 3cm 4cm 6cm,a najłduzszy
bok trójkąta a A' B' C' ma dłógosc 18 cm . oblicz obwód trójkąta A' B' C'.
24 mar 19:57
Eta:
skala podobieństwa
to Ob(ΔA
'B
'C
')= k*Ob(ΔABC) = .............
24 mar 19:59
kle: wieeeeeelkie dzieki
24 mar 20:07
Eta:
Na zdrowie .....
24 mar 20:07
kle: czyli
Ob ABC= 13 cm
Ob A'B'C'= 3*13 CM =39 CM
CZY TAK?
24 mar 20:09
Eta:
tak
24 mar 20:13
kle: to jabłko to nie jak u Snieżki? zdradliwe?
24 mar 20:15
kle: jeszcze raz dzieki

!
24 mar 20:16
Eta:
Można też tak:
ΔA'B'C' ma boki długości 18 , k*4=3*4=12, k*3=3*3=9
Ob= 18+12+9 = ..........
24 mar 20:16