Równanie z wartością bezwzględną i pierwiastkiem
Pt :): Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania
√x−1*(|x−2|+|x−1|−10)=0
24 mar 19:36
Eta:
Założenie ze względu na √x−1 to x−1≥0
rozpatrz w przedziałach:
1/ x€ <1,2)
2/ x€ <2,∞)
24 mar 19:41
MQ: √x−1=0
lub
|x−2|+|x−1|−10=0
24 mar 19:43
Pt :): Ok, zaraz obliczę i napiszę odpowiedź, do sprawdzenia
24 mar 19:44
Pt :): x=1, x=−7/2 i x=13/2?
24 mar 19:46
Eta:
ok

.........

w nagrodę
24 mar 19:46
Pt :): Dziękuję
24 mar 19:47
MQ: x=−7/2 nie w dziedzinie √x−1, chyba że poruszamy się w liczbach zespolonych
24 mar 19:58