kombinatoryka hardkorowa
brejzer: Ze zbioru n kul , wśród których są 4 kule białe, losujemy trzy razy po jednej kuli bez
zwracania. Niech X oznacza liczbę kul białych wśród losowo wybranych. Ile jest wszystkich kul,
jeśli wartość oczekiwana E(X) liczby wylosowanych kul białych wynosi 1,2 ?
24 mar 19:31
Basia:
EX = 1*p1+2*p
2+3*p
3
dalej już sobie sam policz
24 mar 19:48
brejzer: jesteś pewny ?
24 mar 22:29
Basia:
jeżeli to jest prawdziwa, a nie "szkolna" wartość oczekiwana to jestem pewna
24 mar 22:58
Basia: oczywiście ułatwiłam sobie
jest jeszcze możliwość
EX = 0*p
0+1*p
1+2*p
2+3*p
3
no ale 0*p
0 = 0
czyli ostatecznie jest
EX = 1*p
1+2*p
2+3*p
3
24 mar 23:39