Jak to obliczyć?
Michał: Czy ktoś wie jak rozwiązać takie zadanie:
| | (n−1)! | | 9! | |
ze zbioru rozwiązań nierówności |
| < |
| wybieramy w sposób losowy jedną |
| | (n−3)! | | 7! | |
liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że jest to liczba spełniająca równanie |x
2−5x| = x
24 mar 18:31
krystek: Ω= rozwiązanie nierówności z silnią
A=rozw równania , które sa w Ω
24 mar 18:35
Michał: mam takie rozwiązanie nierówności z silnią: n∊(1;4)
24 mar 18:37
krystek: | (n−3)!(n−2)(n−1) | | 7!*8*9 | |
| < |
| |
| (n−3)! | | 7! | |
24 mar 18:37
Michał: | | 7!*8*9 | |
a nie czasem tak: (n−1)!(n−1)!(n−2)(n−3)< |
| |
| | 7! | |
24 mar 18:40
Michał: | | 1 | |
potem (n−1)! się skraca i zostaje |
| <72 |
| | (n−2)(n−3) | |
24 mar 18:41
krystek: Więcej , rozwiąz i zapisz sprawdzę!
24 mar 18:42
krystek: Żle skraca się (n−3)!
24 mar 18:43
Michał: no właśnie potem dalej nie wiem bo mi wychodzą jakieś dziwne ułamki
24 mar 18:44
Michał: dlaczego (n−3)! się skraca
24 mar 18:45
krystek: rozpisz poprawnie silnie!
1*2*3.......(n−3)(n−2)(n−1)=(n−1)!
24 mar 18:48
Michał: ok dzieki za pomoc
24 mar 18:51