granice
Ania: | | 4sin2x2 | |
Potrzebuje pomocy obliczyć granice funkcji lim x−>0 |
| |
| | 1−cosx | |
24 mar 18:22
Eta:
Zastąp
| | x | | x | |
1−cosx= 1−(1−2sin2 |
| )= 2sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
24 mar 18:43
Alkain: hmm sądze że trzeba to tak policzyć: korzystamy z jedynki trygonometrycznej
| 4(1−cos2x2) | | 4−4cos2x2 | |
| = |
| |
| 1−cosx | | 1−cosx | |
Kurde nie wiem jak to dokończyć, ale z tego co tu widzę to ta funkcja będzie linoówką y=2 więc
granica 2 ale jak do tego dojść to nie wiem ;<
24 mar 18:47
MQ: Granica typu 0/0 i mechanicznie liczy się to z reguły de l'Hospitala, ale można inaczej:
| 4sin2x2 | | 4sin2x2 | |
| = |
|
|
| 1−cosx | | 1−cos2x2+sin2x2 | |
A to w zerze, jak widać zmierza do 0
24 mar 18:48
Eta:
Ze wzoru:
| | x | | x | |
cos2α= 1−2sin2α to cosx= 1−2sin2 |
| ⇒ 1−cosx= 2sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
24 mar 18:49
MQ: Pomyłka
W mianowniku nie ma być wolnej 2 czyli wszystko redukuje się do 4/2
24 mar 18:50
Eta:
24 mar 18:50
MQ: Każdemu się zdarza, gdy nie spodziewa się banału!
24 mar 18:52
Eta:
24 mar 18:53
Ania: moge prosić pełne jasne rozwiązanie?

mam jutro koło a tego typu zadania bedą prosze o
napisanie mi tego z góry dziekuje
24 mar 19:14
Eta:
No przecież masz jak "na tacy"
| | | |
f(x)= |
| = 2 ( po uproszczeniu) |
| | | |
to limf(x)= 2
24 mar 19:23
Alkain: Eta
jak dojść do tej postaci
| | 2 | | 2 | |
1−cosx= 1−(1−2sin2 |
| )=2sinx2 |
| |
| | x | | x | |
24 mar 19:58
MQ: cos2α gdzie α=x/2
24 mar 20:00
Eta:
czytaj wpis 18:49
24 mar 20:01
MQ: Poza tym walńnąłeś się: nie 2/x a x/2
24 mar 20:01
Eta:
I
remis .... "każdy może się pomylić "......... w zapisie

Po za tym jestem kobiEtą
24 mar 20:03
Alkain: Dobra już wiem

trochę najwidoczniej zamuliłem

Dzięki za odp.
24 mar 20:06