Prostokąt ma obwód 36 cm. A) Wyznacz wymiary tego prostokąta tak, aby miał naj
Kacper: Prostokąt ma obwód 36 cm.
A) Wyznacz wymiary tego prostokąta tak, aby miał największe pole.
B) Oblicz objętość prostopadłościanu , którego podstawą jest prostokąt o największym polu i
wysokości 9 cm.
24 mar 17:56
Aga1: a)x,y −wymiary prostokąta
2x+2y=36 −−−obwód
x+y=18
y=18−x x>0 i y>0 ⇒x∊(0,18)
P=x*y
P(x)=x(18−x)
P(x)=−x
2+18x
Funkcja kwadratowa ma najmniejszą wartość w wierzchołku.
| | −b | | −18 | |
Dla x= |
| = |
| =9 i y=9 prostokąt( będący kwadratem ) ma największe pole. |
| | 2a | | −2 | |
24 mar 18:13