Proszę o pomoc
Matemtyk : dany jest ciag arytmetyczny i geometryczny. roznica ciagu arytmetycznego jest rowna ilorazowi
ciagu geometrycznego, suma trzech początkowych wyrazów obu ciagow jest jednakowa, a pierwsze
wyrazy są równe 6. oblicz roznice ciagu arytmetycznego.
24 mar 17:56
Alkain: r=q
a
1=6
a
1+a
2+a
3=a
1+a
1+r+a
1+2r
a
1+a
2+a
3=a
1+a
1q+a
1q
2
a
1+a
1q+a
1q
2=a
1+a
1+r+a
1+2r
wiemy że q=r więc
a
1+a
1+r+a
1+2r=a
1+a
1r+a
1r
2
6+6+r+6+2r=6+6r+6r
2
Na jedną stronę i liczymy
12−3r−6r
2=0 |/3
4−r−2r
2=0
Δ=1+32
Δ=33
Dobra niech ktoś to sprawdzi jak jest dobrze to Matemtyk dokończ

(Jakiś dziwny wyjdzie ten r

)
24 mar 18:20
Aga1:
an ciąg arytmetyczny
bn − ciąg geometryczny
q=r, r=?
a1=b1=6
a1+a2+a3=b1+b2+b3
6+6+r+6+2r=6+6*r+6*r2
Rozwiąż równanie kwadratowe.
24 mar 18:20
Matemtyk : Alkain − mam taka sama delte czyli nigdzie bledu nie mam, r wychodzi bardzo dziwne i nie mam
mozliwosci sprawdzic czy sie zgadza

i czy ktoregoś r nie trzeba odrzucic
24 mar 18:27