Wysokość trójkąta o długości 6 cm dzieli podstawę na dwa odcinki o długości 4cm
Kinga: Wysokość trójkąta o długości 6 cm dzieli podstawę na dwa odcinki o długości 4cm i 9cm.
Wykaż, że ten trójkąt jest trójkątem prostokątnym oraz oblicz pole okręgu opisanego na tym
trójkącie.
24 mar 17:56
MQ: Kwadrat jednego ramienia 62+42=36+16=52
Kwadrat drugiego ramienia 62+92=36+81=117
Ich suma=52+117=169
Kwadrat podstawy (4+9)2=132=169
Zgadza się! Trójkąt prostokątny −− jego przeciwprostokątna jest średnicą okręgu opisanego.
24 mar 18:39