Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji f (x)= −2x2+9x−11 w przedziale
Paula: Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji f (x)= −2x2+9x−11 w przedziale <−1,2>
24 mar 17:53
Alkain: fmin(−1)=−2−9−11=−22
fmax(2)=−8+18−11=−1
24 mar 17:59
Matemtyk : Alkain, pierw trzeba sprawdzić czy wierzchołek tej funkcji nalęzy do przedziału, a dopiero
pozniej mozemy sprawdzać jak jest najwieksza i najmniejsza wartosc

wspolczynnik "a"
jest ujemny czyli jest to funkcj malejaca Xw= −b/2a = −9/−4 = 2.5, wierzcholek nie nalezy,
wiec musisz podstawic punkty skrajne Twojego przedziału tak jak to zrobił ALKAIN
24 mar 18:05
Matemtyk : należy *
24 mar 18:06
Alkain: Matemtyk ja sobie w głowie wierzchołek już policzyłem, ale fakt lepiej pisać takie rzeczy bo
później nie wiadomo skąd się biorą wyniki
24 mar 18:08
Paula: Oblicz cosinus kąt alfa nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego do
płaszczyzny podstawy wiedząc, że długość wysokości ostrosłupa jest dwa razy krótsza od
długośći krawędzi podstawy. / chłopaki, a jak zrobić te zadanie?
24 mar 18:10
Krzysiu :p: wartosc funkcji f(x)=(x−1)2 dla x= −2
10 lis 19:25
5-latek: podstaw za x=−2 i policz ile to jest
10 lis 19:30