Zad
Godzio: Vax jakbyś był to się odezwij
24 mar 17:34
Eta:
Podbijam .........
24 mar 19:44
Godzio:
Napisze, może ktoś inny pomoże

1. Między jakimi pełnymi dziesiątkami mieści się liczba cyfr liczby 2
107 − 1
2. Jaka jest cyfra setek milionów liczby 35!
3. Liczba C ma 2005 cyfr. C
1 jest sumą cyfr liczb A, C
2 jest sumą cyfr A
1 itd.
Począwszy najpóźniej od jakiego n wszystkie A
n są jednocyfrowe
24 mar 19:45
Godzio:
Eta pykniesz te zadanka

? Mam zero pomysłu na nie
24 mar 19:45
Eta:
Może
Basia
24 mar 19:47
Godzio:
W ogóle fajnie, że te zadania są dla gimnazjum ...
24 mar 19:48
Eta:
Co?
24 mar 19:48
Godzio:
Przychodzi do mnie taki gimnazjalista na tego typu zadanka

(jest w I G) i takie ma zadania,
ciąg Fibonacciego ostatnio miał ...
24 mar 19:50
Eta:
To będziesz mieć samych "Vaxów" w przyszłej pracy
24 mar 19:55
Basia:
ad.1
21 = 2
22 = 4
23 = 8
24 = 16
25 = 32
26 = 64
27 = 128
28 = 256
29 = 512
210 = 1024
211 = 2048
212 = 4096
213 = 8912
214 = 17824
itd
no to widać, że począwszy od 29 to stale będą
12; 24; 48; 96
107 mod4 = 3
czyli 2107 = .................48
no to zapewne 2107−1 = ...............47
24 mar 19:58
Basia: To są zadania albo z Kangura, albo jakiegoś innego konkursu dla gimnazjalistów.
24 mar 20:00
Eta:

dla
Basi
24 mar 20:00
Basia:
a w tym trzecim coś nie gra; co to jest A ?
to chyba miało być
C1 = suma cyfr C
C2 = suma cyfr C1
C3 = suma cyfr C2
itd.
24 mar 20:03
Godzio:
Jasne, że tak

Myślę co innego i pisze coś innego
24 mar 20:05
Godzio:
Basia ale właściwie w 1 o co chodziło, bo jeśli o to to akurat proste hmm
24 mar 20:06
Basia:
oj nie o to; źle przeczytałam
24 mar 20:14
Basia: teraz muszę zjeść kolację; potem pomyślę jeżeli nikt inny się nie "ofiaruje"
24 mar 20:15
Godzio:
Ok
24 mar 20:16
Mila: zadanie 2) 5! ma jedno zero na końcu − od tego trzeba zacząć i znaleźć regułę.
24 mar 20:33
Godzio:
Tylko, że oni chcą cyfrę setek milionów, a nie ostatnią hmmm, muszę teraz odejść od lapka, jak
wrócę to będę myśleć
24 mar 20:37
MQ: Liczba zer na końcu 35! jest równa akurat 8, czyli cyfra setek milionów, to pierwsza od końca
niezerowa.
24 mar 20:48
MQ: W 1. można by skorzystać z faktu, że 210=1024≈103
24 mar 20:50
MQ: Cn −− k−cyfrowa
to Cn+1 ≤9*k
k ≤log Cn ≤ k+1
24 mar 20:59
b.: @Basia:
tu się pomyliłaś:
213 = 8192 (nie 8912)
214 = 16384 (nie 17824)
mamy
213 < 104
2102 < 1032
2107 < 1034
z drugiej strony
210 > 103
2100 > 1030
2107 > 1032
więc 2107 ma co najmniej 33 cyfry, a nie więcej niż 34 cyfry
(łatwo sprawdzić na kalkulatorze, że ma 33 cyfry)
stąd szukana cyfra dziesiątek to 3
24 mar 21:01
b.: suma cyfr liczby 2005 cyfrowej to maksymalnie 2005*9 = 18045
suma cyfr liczby ze zbioru {1,2,...,18045} to maksymalnie ...
dalej łatwo
24 mar 21:03
b.: ad 2.
nie widzę niestety istotnie lepszego sposobu niż wymnażanie i patrzenie na ostatnią niezerową
cyfrę. Tak się składa, że 35! kończy się 8 zerami, więc cyfra setek milionów jest ostatnią
niezerową −− to pozwala ją policzyć wykonując tylko mnożenia liczb jednocyfrowych −− no ale
mnożeń jest dość sporo... Liczbę mnożeń można nieco zredukować, ale nie na tyle, żebym uważał
to za ładne rozwiązanie.
35! =
5
6*(1*2*3*4*6*7) *5
2
* 32 *
* (1*2*3*4)
* (6*7*8*9)
* (11*12*13*14)
* (16*17*18*19)
* (21*22*23*24)
* (26*27*28*29)
* (31*33*34)
= 5
8 * 2
8
* (3*3*7*2)
* (1*2*3*4)
* (6*7*8*9)
* (11*12*13*14)
* (16*17*18*19)
* (21*22*23*24)
* (26*27*28*29)
* (31*33*34)
pierwsza liczba daje 10
8, w pozostałych patrzymy tylko na cyfry jedności, równe odpowiednio:
6, 4, 4, 4, 4, 4, 4, 2,
ich iloczyn ma cyfrę jedności taką jak 6*2
13, czyli 2.
Stąd odpowiedź: 2 (sprawdziłem, zgadza się

)
24 mar 21:17
Godzio:
Dzięki wielkie

Co do zadania 2 robiłem je tak samo, ale nie dokończyłem, stwierdziłem, że nie o to chodzi, a
tu właśnie się tak składa, że jest na cyfra setek milionów i później same zera więc jest
idealnie.
Co do 1, skąd wiadomo, że to akurat tak można ograniczać?
24 mar 23:05
Basia:
że przez potęgi 10 to z doświadczenia i z faktu, że z potęgami 10 jest łatwo
24 mar 23:26
Godzio:
Musiałem sobie przeanalizować, już ładnie mi to wychodziło dlaczego tak, a nie inaczej
24 mar 23:36
b.: z góry nie wiadomo, trzeba spróbować i zobaczyć, czy się uda
zresztą można było grubiej szacować, np.
23 < 10
2105 < 1035
2107 < 1036
i to też wystarczy
a i z dołu wystarczyłoby
27 > 102
2107 > 2105 > 1030
25 mar 09:35