Dane jest równanie: (m+1)x^2-2x+m-1=0 Dla jakich wartości parametru m równanie t
aqlec: Dane jest równanie: (m+1)x
2−2x+m−1=0
Dla jakich wartości parametru m równanie to ma dwa różne pierwiastki należące do przedziału
(0,2)
Jakie mam zrobić założenia?
24 mar 17:24
TOmek: tak na szybko to
a≠0
Δ≥0
dla a>0
xw<2
0<yw<2
f(2)<0
f(0)<0
dla a<0 (na odwrót)
xw>2
0>yw>2
f(2)>0
f(0)>0
Nie liczyłem bo nie mam czasu, ale cos w tym stylu musi byc uzyte
24 mar 17:32
aqlec: Dziękuje, akurat chodziło mi tlyko o załozenia
24 mar 17:34
pigor: ...

a ja proponuję−1 i rozwiązać taki układ nierówności :
a=m+1≠0 i Δ=4−(m
2−1) >0 i a*f(0)=(m+1)(m−1)< 0 i a*f(2)=(m+1)(4m+4−4+m−1< 0 ⇔
m≠−1 i m
2< 5 i m
2<1 i (m+1)(5m−1)<0 ⇔ m≠−1 i |m|<
√5 i |m|<1 i 5(m+1)(m−
15)<0
⇔ −1<m<1 i −1<m<
15 ⇔
−1<m<15 , czyli
m∊(−1;15) i tyle . ...
24 mar 18:32