.
Kasia: 2x3+x2 −3x
jak to rozlozyc na czynniki pierwsze? prosze o pomoc
24 mar 16:54
firi: 2x3+x2−3x=0
x(2x2+x−3)=0
x= 0 lub 2x2+x−3= 0
Z: 2x2+x−3 liczysz Δ, później pierwiastki.
24 mar 17:00
krystek: 2x2+x−3=2(x−x1)(x−x2) to jest postać iloczynowa trójmianu jeżeli Δ≥0
24 mar 17:02
Kasia: ok, czyli bedzie x2(x−pierwszy pierwiastek)(x−drugi pierwiastek)

chodzi mi juz o cale
wyrazenie
24 mar 17:10
krystek: Prawidłowy zapis :x*2(x−x1)(x−x2)
24 mar 17:12
pigor: ... gdzie

bez ... "delty" (przyda się przy wielomianach)
np. tak :
2x2+x−3 = 2x
2−2+x−1= 2(x
2−1)+x−1= 2(x−1)(x+1)+1(x−1)=
= (x−1)(2x+2−1)= (x−1)(2x+1)=
2(x−1)(x−12) . ...
24 mar 17:23