analiza 2
analiza: | | x2+1 | |
oblicz pole obszar ograniczony wykresem funkcji i jego asymptotą |
| |
| | x2+5 | |
24 mar 16:46
analiza: f(x)=x2+1/x2+5 oczywsicei
24 mar 16:47
analiza: (1− 4/x2+5)?
24 mar 16:48
analiza: x∊R/{√5 i −√5
24 mar 16:49
Basia:
asymptotą poziomą obustronną tej funkcji jest prosta y=1
spróbuj sobie naszkicować wykres tej funkcji
funkcja jest parzysta czyli obszar dzieli się na dwa obszary przystające
| | x2+1 | |
P = 2*lima→+∞ 0∫a [1 − |
| ] dx |
| | x2+5 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
do naszkicowania wykresu przyda się pochodna
| | 2x(x2+5)−2x(x2+1) | | 8x | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (x2+5)2 | | (x2+5)2 | |
x∊(−
∞,0) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
x∊(0,+
∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
x
min = 0 f
min =
15
24 mar 16:58
Basia:
x2+5 nigdy nie przyjmuje wartości 0
D = R
24 mar 16:59
analiza: Napisz rownanie plaszczyzny stycznej w punkcjie (x0,2,1) dla poiwerzchni x2+y2+z2=7
24 mar 17:07
analiza: 1.pochodna po x pochodna po y?
24 mar 17:08
analiza: jak wyliczyc x0
24 mar 17:10
Basia:
P(x0,2,1) ∊ powierzchni ⇔ x02+22+12 = 7
czyli są dwa takie punkty A(−√2, 2,1) i B(√2, 2, 1)
24 mar 17:13
analiza: o kurde

czyli 2 plaszczyzny?
24 mar 17:14
Basia:
nie da się ukryć
24 mar 17:15
analiza: hehe dziekuje
24 mar 17:15