Geometria analityczna
Mareczek: haj pogubiłem się trochę w zadaniu:
Dane są punkty A(0;−8 1/3) i B(0;2 1/3). Wyznacz na prostej y=3x+13 punkt C, tak aby AC=BC. Dla
wyznaczonego punktu C:
a) wyznacz równanie okręgu opisanego na tym trójkącie
24 mar 16:36
Basia:
C(x; 3x+13)
AC
2 = BC
2
(x−0)
2+(3x+13+
253)
2 = (x−0)
2+(3x+13−
73)
2
x
2 + (3x+
643)
2 = x
2+(3x+
323)
2
| | 64 | | 642 | | 32 | | 322 | |
9x2 + 2*3* |
| x + |
| = 9x2 + 2*3* |
| x+ |
| |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | |
| | 322 | | 642 | |
128x − 64x = |
| − |
| |
| | 9 | | 9 | |
| | 32*32 | | 64*64 | |
x = |
| − |
| |
| | 9*64 | | 9*64 | |
| | 49 | | 49 | | 39 | | 88 | |
y = 3* |
| + 13 = |
| + |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | |
C(
489;
883 )
o ile dobrze odczytałam podane przez Ciebie współrzędne
24 mar 17:10